voorjaar 2019, 5 avonden

Tijd: van 19.30 tot 22.00 uur

Kosten: € 100,- voor 5 lessen, inclusief klei, bakken, koffie en thee, en gebruik van gereedschap.

Cursuslocatie: Atelier Schoppenvrouw, Wedde

Begeleider: Anke Schoppen

Portretboetseren

 

‘In zo’n kop zoek je het karakter’

Een portret in klei kunnen maken van een dierbare vriend of vriendin, je ouders, je kind of je geliefde. Of van een bekende Nederlander. Of zomaar iemand waarvan de kop je aanspreekt. Wie die wens koestert, kan de kunst van het portret boetseren leren in deze cursus.

Een ‘kop’ maken, een hoofd kleien, een portret boetseren. Hoe je het ook noemt, een mens vorm geven in een beeld dat blijft, is mooi en inspirerend. En ontroerend. In de cursus ‘Pak het karakter!’  leer je wat er nodig is om een hoofd te boetseren en een gezicht de trekken mee te geven van je model.

In vijf avonden wordt aan de hand van meegebrachte foto’s een beeld opgezet. Je leert de anatomie van het hoofd, de grote vorm van het gezicht en het aanbrengen van ogen, neus en mond. Door ruimtelijk te leren kijken en goed op de lijnen, vlakken en verhoudingen te letten krijgt de ‘kop’ de basis-trekken van de geliefde persoon. Als de klei leerhard is (na een paar dragen dragen aan de lucht) wordt het portret eerst uitgehold. Als de kop droog is wordt hij in de kleioven gebakken. Daarna kan het mee naar huis.

In een kop zoek je vooral het karakter, het unieke van iemands persoonlijkheid. Dat raakt dieper dan een pure kopie van de werkelijkheid. Om grip te krijgen op het maken van een driedimensionaal portret is eerst basiskennis nodig, weten hoe je  gereedschappen gebruikt en wat je handen met klei kunnen doen. Het werk van andere kunstenaars en hoe zij portretten maken, werkt daarbij altijd heel inspirerend’.